Burgemeester in het gulden cabinet

Betoverend, die eerste wandeling door de expo Het Gulden Cabinet in het Rockoxhuis. Gisteravond deed het me ook bijzonder veel plezier om mijn twee favoriete Antwerpse burgemeesters, Nicolaas Rockox en Florent Van Ertborn, eindelijk onder één dak verenigd te zien.
“Augustin Thys vergeleek Rockox als burgemeester terecht met Florent van Ertborn, die ook een deel van zijn fortuin aan de stad naliet en wiens fabelachtige collectie Primitieven, waaronder Van Eycks Madonna bij de fontein en Fouquets verbijsterende Madonna, de kern vormde voor de verzameling van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Men doet wat men kan voor de salus publica of het gemenebest, en in het geval van deze beide heren is dat heel wat.” (Nicolaas Rockox. Burgemeester van de Gouden Eeuw, p. 339.)
En hoe heerlijk Byroniaans, dat jeugdportret van Van Ertborn!

6 gedachtes over “Burgemeester in het gulden cabinet

 1. Heel lief Leen, dat doet me werkelijk plezier. Ik heb nog niet veel gepost, het is me ook zo druk geweest! En er zijn nog linken, tussen beide burgemeesters… Ik denk maar losweg aan hun beider pogingen om de stadsschuld in te dijken.

  1. Ja, en eigenlijk verdient Van Ertborn ook een mooie biografie, bedacht ik zoëven: heel boeiend, de romantiek, de late achttiende, vroege negentiende eeuw, de Verenigde Nederlanden, zijn keuze voor het Nederlands als officiële taal, zijn oog voor kunst (met als navrant detail dat hij later blind werd).
   De tentoonstelling is prachtig Hildegard, ik denk dat ik er nog heel vaak ga doorwandelen. Alleen al qua portretten is het een magnifiek Who’s who van Antwerpen in zestiende en zeventiende eeuw.

 2. Goede avond Leen,
  Rockox ken ik echt goed vanwegen uw ontzettend boek ! Maar Florent van Echtborn – die ken ik hele maal niet. Ik moet dus niet alle burgermeesteren van Antwerpen weeten. Omgedraaied ken ik ook niet alle burgermeesteren van Köln. Voor al ken ik de actueele burgermeester en voor al Harry Blum – die was bekend als wielrenner en die is mit 55 jaren overleden an haartanval. Over Florent van Echtborn vind ik hele maal niets over Google.

  Prettige nacht (ik ga nu slapen)
  Dieter

  1. Florent van Ertborn was burgemeester tot 1828, als ik me niet vergis Dieter. Hij bleef vooral bekend als kunstverzamelaar (Vlaamse en Duitse Primitieven) en hij liet zijn verzameling ook na aan de stad. Harry Blum klinkt heel interessant. Maar je hebt gelijk, er zijn in de geschiedenis van een stad meestal niet veel bekende burgemeesters (Londen? Parijs?) en dat is ook te begrijpen, meestal zijn het geroutineerde bestuurders en dat is het dan …
   Een zonnige groet uit Leuven,
   Leen

 3. Het oude gebouw van de Studio Herman Teirlinck aan de MAarschalk Gerardstraat is/was het oude stadspaleis, als mijn geheugen me niet in de steek laat en verkeerde verbanden legt, van de familie Van Ertborn. Er is sindsdien veel aan veranderd, maar een ronde laat-achttiende eeuwse “griekse” salon is nog min of meer intact. Het “byroniaanse” zou dus wel kunnen kloppen. De huizen van beide burgemeesters zijn dus door een gril van het lot behouden, het ene al wat beter dan het andere.
  Ik kijk uit naar de tentoonstelling.
  Wat burgemeesters van Londen en Parijs betreft, hadden die er wel, tot voor kort ? De city had de Lord Mayor wat hfdzlk ceremonieel was, en was Parijs geen burgemeester ontnomen na een of andere opstand ? De verschillende stadsdelen (Westminster, chelsea, etc hadden en hebben lokale besturen, en in Parijs waren er “maires” voor de verschillende arrondissementen. Maar dit is allemaal uit de losse pols…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s