Kleinkunstpocket

freys

“Al die dingen waar troebadoers nu al zo lang liedjes over zingen. Elke herfst opnieuw. Want ja, dan begint altijd opnieuw het kleinkunstseizoen. En meteen ook voor mij het kelder-, schuur- en teaterleventje, zoals het vijf jaar geleden begon.” Met die woorden leidde de samenstelster in 1972 dit naslagwerkje in. Het bevat korte biografieën van de bekendste Vlaamse en Nederlandse kleinkunstenaars die deelnamen aan de Nekka-nacht (onder wie Kor Van der Goten, Tim Visterin, Leen Persijn, Wim de Craene, Della Bosiers, Wannes Van de Velde, en zelfs Henk Elsink), foto’s van wapperende lokken, tal van liedjesteksten, en wonderlijke extra informatie: zo verneem ik van haast elke artiest de verjaardag en het adres.

Een tijdmachine.

(Gevonden in een Antwerps antiquariaat.)

13 gedachtes over “Kleinkunstpocket

 1. Goede avond Leen,
  je heeft expliziet Wanner van der Velde genoemd, die ik heb geleerd te waarderen. Ik wil graag naar de andere artiesten luisteren (youtube). Als ik in de winkelstraaten (Köln) ben is het hele maal interessant naar de muzikanten te luisteren. Er zit veel “Kleinkunst” in. Vandaag denk mik dat wel Belgie en ook Duitsland zeer scheppend is.

  Prettige nacht
  Dieter

  1. In de jaren ’60-’70 is er die explosie van “kleinkunst” – wel, dus eigenlijk zingen in het Nederlands – geweest Dieter, en in alle eeuwen voordien zijn er natuurlijk ook liedjeszangers geweest, van wie de meesten nu onbekend zijn. Je sprak over een Keulse groep, BAP met Wolfgang Niedecken, ik heb hen toen ook op Youtube beluisterd en werd meteen getroffen door de namen ‘Bosch en Bruegel’ in het lied. Dat vond ik mooi!
   Een mooie dag toegewenst,
   Leen

   1. P.S. Tim Visterin had een grote hit met een kinderliedje toen ik klein was, als kind had ik dat singletje; Wim de Craene en Della Bosiers zijn in Vlaanderen nog steeds erg geliefd. Kor Van de Goten ken ik zelf minder goed, en de Nederlander Henk Elsink is meer een cabaretier.

  1. Met plezier Dree. Het bevat Wannes’ teksten ‘Pierlala en d’Engelse Kafé’s’ en ”t Einde van de Baan’, alsmede zijn adres in 1972 :-). Maar ook teksten van artiesten die nu minder bekend zijn. Pareltje.

 2. Beetje late reactie, maar ik lees dit nu pas…
  Wat een mooi boekje, dat wil ik ook !
  Er staat blijkbaar iets in over Kor Van der Goten, de (zij het mutatis mutandis) Brassens der Lage Landen en dan ben ik zeer geïnteresseerd.
  Hij heeft in de vroege sixties een hele poos in mijn geboortedorp gewoond en in mijn poëzie-albumpje heb ik een aantal heel leuke bijdragen van hem. Van nostalgie gesproken.
  Tragische man. Zonde.

  Dirk

   1. In mijn boek over Wannes Van de Velde ‘Hier is hem terug’ (uitg EPO) heb ik het zijdelings over KoR Van Der Goten als de man die het betere Vlaamse lied heeft ‘uitgevonden’. Ik heb destijds voor radio 1 waarschijnlijk het allerlaatste (radio)interview met KoR (want zo schreef hij dat) gemaakt. Ik deed dat uit sympathie omdat ik vond (en nog altijd vind) dat de man toch wel zijn verdiensten had. Maar ik heb zelden zo’n zelfingenomen mens ontmoet. Het leek wel of Brassens het allemaal van hem had geleerd. Ik overdrijf nu een beetje, maar erg ver zit ik er toch niet naast. Hoe dan ook KoR blijft voor mij een chansonnier (sjansonjee moest dat zijn van hem) die toch wel een aantal uitstekende liederen heeft geschreven, maar hij blijft voor mij ook de man die het gebrek aan blijvend succes vooraal aan zich zelf te danken/wijten heeft.
    Bon, mijn hoed gaat nog altijd een eindje in de hoogte als ik aan hem denk.
    Als ik in Antwerpen ben, denk ik met plezier aan zijn ‘wandelterrassen’. En zijn ‘september’ mag er ook nog altijd zijn. https://www.youtube.com/watch?v=rRHOp0026b0
    Als je dan toch bij youtube belandt, klik dan ook even op Hugo Raspoet. Warm aanbevolen.

 3. Ja, meneer Peremans, Hugo Raspoet is absoluut de moeite, niet in het minst omdat hij zowat het hele œuvre van Hans van Deventer op YouTube gezet heeft, de Brassens van boven de rivieren.
  Hugo Raspoet woonde ook al in Strombeek-Bever; ik heb er als tienjarige zijn wc-muren nog mogen voltekenen.

 4. Dag Leen,

  al rondsnuisterend ( wat doet een mens zoal in zijn ‘kot’ dezer dagen 😉 op het wereldwijde web, kom ik zowaar mezelf tegen. Van een tijdmachine gesproken —

  Dank je wel voor dit uitstapje down Memory lane! Een ware verjongingskuur…

  hartelijke groet,

  diana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s