Lehmann

lehmann2
Veel speelgoed, in de mannelijke studeerkamer. Ernst Paul Lehmann & Co, opgericht in Brandenburg an der Havel in 1881. (En ik die dacht dat speelgoed, net als kerstversiering, afkomstig was uit fabrieken bevolkt door kabouters.) Garage en wagen in gelithografieerd blik, EPL 771 en 765. Een cadeautje, van iemand die er een jeugdherinnering bij vertelde. Kinderen van lang geleden moeten er passioneel van hebben gehouden en dolgelukkig mee zijn geweest. Die struikjes bij de garage alleen al!

2 gedachtes over “Lehmann

  1. Ik hoop dat uw voorlaatste zin waar is….maar ik durf te betwijfelen. (Uw laatste zin wijst eerder op het tegendeel…anders waren de struikjes wellicht weg ?) Ervaring leert dat het gewoonste speelgoed soms meer passie kan doen ontstaan. Het is wel heel mooi, misschien inderdaad eerder voor een mannelijke studeerkamer, dan een jongenskamer…Terwijl ik dit schrijft kijk ik op een model van de Maanraket van Kuifje en een klein autootje, een Rover P6.

    1. De deurtjes van de garage hangen toch wat los. Het is natuurlijk een vooroorlogs stuk speelgoed; Lehmann was geliefd om de verzorgde details. Degene die er als kind mee speelde heeft het geschonken. Een tijd terug verbleef ik in een B&B waar in een glazen kast erg mooie oude speelgoedautootjes stonden – Dinky Toys, geloof ik. Ik vroeg of er iemand verzamelaar was, maar het bleek dat de eigenaar zijn eigen speelgoed als kind zorgzaam had behandeld en als volwassene passioneel had bewaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s