Unie

Macleod-clansman in 1845
Macleod-clansman in 1845

Ik oversliep me, de anderen waren al klaar met ontbijten.
“Is er al nieuws van Schotland?”
“Ja,” zei mijn vader. Hij pauzeerde. Ik voelde mijn spanning stijgen. “Vijfenvijftig percent tegen onafhankelijkheid, vijfenveertig percent voor.”
Het deed me ondanks alles goed. Hier hoeven niet om de haverklap nieuwe landen te ontstaan, we zijn toch geen continent van dictaturen? En een verstandshuwelijk dat al driehonderd jaar duurt, is, zo blijkt nu, moeilijk te ontwrichten. Misschien wel moeilijker dan een huwelijk.

8 gedachtes over “Unie

 1. Helemaal met u eens. Zou het de angst voor het grote verband (Europa) zijn wat regio’s en een (groot) deel van hun ‘inboorlingen’ op zichzelf doet terugplooien? En dat in een wereld waar China en India toenadering zoeken. Hoeveel procent van de wereldbevolking maken ze samen uit?

  1. Ik blijf te vinden voor het middelgrote verband. Misschien dat de EU nu beter kan functioneren dan in de tijd van Karel V (die toch een soort eenmans-EU/Atlantische verdragsorganisatie was), door betere technische hulpmiddelen, maar de mens heeft altijd een kleinere plaats nodig waar hij of zij zich echt thuis voelt.

   1. Ja, de mens heeft zeker een plek nodig waar hij zich thuis voelt en leve de diversiteit van de regio’s, maar als je het hebt over politiek en economisch iets betekenen in de wereld dan heb je echt het grote verband nodig. Het is zelfs de vraag of de EU straks wereldwijd nog veel in de pap zal te brokken hebben.

 2. Dag Leen,
  in Belgie heb je diezelfde huwelijk vol van spanningen tussen Vlamingen en Walen, maar eerst sinds 1830. Wij moeten samen doen, zo is dit ook in Duitsland. Beieren heeft 1866 moeite gekost om in het duitse rijk in te gaan. Tot vandaag is Beieren (daar ligt onder ander Würzburg) eigen in de politiek met de eigen partij CSU en wil tegenover Angela Merkel meedoen (bijvoorbeeld tol/péage op snelwegen, die geen mens wil maar alleen Beieren en de CSU). Verstandshuwelijken zo als in Schotland of Belgie of Beieren zijn noodzakelijk.

  Beste groeten uit een zonnig Bonn
  Dieter

  1. Als je de geschiedenis bekijkt, Dieter, zou je kunnen zeggen dat Vlaanderen en Wallonië als sinds 1585 samengaan.. Met goede wil is in een verstandshuwelijk alles mogelijk. Groeten uit een mistige Kempen, Leen

   1. In een verstandshuwelijk is veel mogelijk, maar niet alles. Voor het middelgrote verband is alles misschien ook wat veel. Bedenking uit een overigens zonnig Antwerpen. Hartelijke groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s