Bezige Bij in Antwerpen

Ik stapte de krantenwinkel binnen, reikte naar mijn ochtendkrant en stond aan de grond genageld. “Bezige Bij Antwerpen doet boeken dicht,” las ik. De uitgeverij die dit jaar mijn vertaling van Rubens’ brieven heruitgaf en die volgend jaar mijn biografie van Bruegel zou uitgeven. Wat kan een schrijver doen? In deze benarde tijden geef ik de mogelijkheid, het geluk niet op om lang en aandachtig naar het werk van Bruegel te kijken. Ik schrijf voort.
Mijn dank aan Harold Polis, Katrien Deloose en Gert Dooreman voor het mooie werk dat we al samen konden maken.

10 gedachtes over “Bezige Bij in Antwerpen

 1. Innige deelneming. Of gecondoleerd, zoals Nederlanders meestal zeggen. Ik zeg dit heel oprecht, zonder enige ironie. En heel typisch wellicht dat een auteur het overlijdensbericht in de krant moet lezen.

 2. Leen, wat erg! Voor je stripboek over Rubens, ik heb nog eens nagedacht – ik zou niet naar een traditioneel stripboek gaan, daarvoor zal je te veel concessies moeten doen aan je stijl en verhaal en misschien landt je dan met iets dat je niet ziet zitten. Check “Irma Boom” eens – als je ze al niet kent (http://www.irmaboom.nl/) ik denk dat zij wel een uitzonderlijk boek over Rubens kan maken.

 3. Dag Leen,
  zo een verdriet ! Dit lijkt existenzieel voor uw te zijn. Was „Bezige Bij“ de enige uitgever ? Dit lijkt een ramp te zijn midden in het rechercheeren en schrijven van vele, vele paginas van de biografie. En uw heeft een jaar geleden gezegd dat alle uitgevers algemeen precieze noties hebben wat zij willen publiceeren.

  Ik wens je toch een prettige dag
  Dieter

  1. Dank je Dieter. Ja, het is inderdaad existentieel op dit ogenblik. Ik was goed aan het boek aan het werken, het rechercheren doe ik ook steeds met veel plezier. Ik heb besloten het boek te voltooien en wanneer het klaar is, verder te zien. Het zal een aantal nieuwe inzichten bevatten en Bruegel presenteren in de context van zijn tijd, dat laatste komt niet vaak voor, of alleen in strikt wetenschappelijke vaktermen. En elke dag zijn er prettige momenten.
   Ik wens je een mooie herfstdag,
   Leen

 4. Ja, vooral voortschrijven! En misschien zouden je trouwe lezers dan ondertussen op zoek moeten gaan naar een nieuwe uitgever, zodat we niet verstoken blijven van het eindresultaat.

  Sterkte!

  1. Flâneur, dank je. Ik geef toe, ik zit de laatste tijd veel na te denken over negentiende-eeuwse schrijvers die naar een drukker stapten en hun eigen uitgaven bekostigden. Maar dan dreigt het gevaar van narcisme. Een kleine, ambachtelijke, trotse uitgeverij zie ik ook wel zitten. Maar zelfs daar moet je van je werk netjes kunnen leven. En schrijven vergt (van mij) veel, zo niet alle energie. Wel, het zijn spannende tijden! Ik wens je een mooi weekeinde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s