Feestmaal in Venetië, 1552

Titiaan, Portret van Pietro Aretino, ca. 1512?, Milaan?
Titiaan, Portret van Pietro Aretino, ca. 1512?, Milaan?

Het carnaval in Venetië is bezig, en de stad zinkt weg, en ik stuit op een brief van een beroemde inwoner uit 1552: “Voor die mooie en heerlijke kalkoen die je me uit Padua stuurde in de vriendelijke welwillendheid van je koninklijke gulheid, stuur ik je evenveel dankbetuigingen als de vogel veren had in zijn staart en vleugels. Ja, ik dank je zelfs nog meer, nu hij bereid is in een heerlijk gerecht, dat ik opdiende bij een diner voor de mooiste, de liefste en de beminnelijkste dame in heel het hof van Cupido.
Angela della Spadara diende de vogel op, die als hij niet de pauw overtrof er toch zo weinig bij achterbleef dat hij als zijn gelijke mag worden beschouwd.
De ambassadeur van Mantua, Monsignor Torquato Bembo, Sansovino en Titiaan vermaakten de goddelijke jongedame en zij genoten van het gevogelte, gevuld met drie soorten gehakt, en met elke hap die zij namen, zegenden zij de schenker van dit witte en delicate vlees. Ja, als er in deze wereld een patrijs, een fazant, een duif, een kwartel of een rietzanger bestond met evenveel verstand als smaak, dan zou die verteerd zijn geweest door afgunst. Iedere aanwezige wenste dat jij bij ons was, want als slechts jij, een edel voorbeeld van wat een hoofse mens moet zijn, aan ons aangename gezelschap was toegevoegd, dan had de tafel geen mooier sieraad kunnen wensen. Ik zal je zeker uitnodigen voor mijn volgende feestmaal, en met deze belofte groet ik je van harte.” (Pietro Aretino, brief aan Gianiacopo da Roma, maart 1552. De schrijver woonde aan de Riva del Carbon).

4 gedachtes over “Feestmaal in Venetië, 1552

 1. wat ziet Aretino er jong uit op dit portret! Nog helemaal niet zo gewichtig & gezet als op dat andere Titiaan-schilderij (palazzo pitti) waar hij met zware ketting en kleding is afgebeeld. Wellicht scheiden vele eet-en drinkgelagen beide portretten.

  (wat een mooie volzinnen trouwens, wat een hoofse dankbetuigingen — ach, de teloorgegane kunst van het briefschrijven? )

  1. Het is een vrij recente toeschrijving, denk ik, dit portret. Inderdaad, hij ziet er een heel stuk jonger en lichter uit. Van hoofse dankbetuigingen en hoofse insinuaties en hoofse bedreigingen (in andere brieven) had hij zeker kaas gegeten. Ik lees zijn brieven graag, maar of ik met de persoon overweg had gekund? Dat geldt voor veel schrijvers die we graag lezen, natuurlijk.
   ‘Fläneur Forever’, las ik deze week letterlijk op een mooie bladzijde reclame voor een Frans lederwarenmerk. Goed dat je Hermès je publiciteit laat verzorgen, Flâneur!

 2. 🙂 wel,wel – fraaie frivole publiciteit een echte Flâneur waardig. Ik ontdek nu trouwens ook “la bicyclette d’Hermès” ( richtprijs EUR 8.900,- ….kom daar in BXL mee naar buiten….)

  Ja, die Aretino lijkt een behoorlijk zelfvoldaan en cassant heerschap geweest te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s