De rest is nog veel erger

rest

De rest is nog veel erger. Een geniale titel vind ik dat. Ik geloof niet dat iemand een grap met me heeft uitgehaald op 1 april, maar ik kreeg wel een mooi boek cadeau. De briefwisseling tussen Emmanuel De Bom en Maurice Gilliams. Twee schrijvers, twee karakters. De ene hartelijk, de andere integer. Waarom ben ik het zo dikwijls met Gilliams eens?
“De laatste tijd heb ik heel wat fransche auteurs verwerkt; wat een pracht, die kerels der classiek. Wij bezitten geen literatuur. Ook Holland niet. Wij hebben een paar alleen staande figuren van beteekenis, meer niet; maar zij geven geen collectief beeld van een z.g. literatuur. ” In een brief uit 1941. En daar staat ook het snijdende: “Kunst en Schoonheid (met een hoofdletter) bestaan niet voor mij. Schrijven is een quaestie van geweten. De rest is tijdverdrijf, onzin en dwaze hoogmoed.”

Uit enkele voetnoten leer ik dat Gilliams brieven van Elskamp las. Had hij toch maar meer geschreven, denk ik dan, wisten we maar eens wat hij van de poëzie van zijn stadsgenoot Elskamp vond.

6 gedachtes over “De rest is nog veel erger

 1. een wijze, ware en inderdaad geniale titel!

  Kunst met of zonder hoofdletter en met of zonder geweten? Daar ga ik eens over nadenken op deze Goede Vrijdag….

  (Die De Bom heeft ook een mooie biografie over Henri De Braekeleer geschreven – maar Gilliams een nog mooiere natuurlijk)

 2. Dag Leen,
  vind ik leuk dat Stijn Vanclooster ook boeken schrijft. Hij is een van mijn belgische vriendschappen op Facebook. De biografien en de werken van de Bom en Gilliams klinken interessant.

  Beste groeten
  Dieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s