Mooi!

Meester van de vrouwelijke halffiguren, Drie musicerende dames, ca. 1530, Schloss Rohrau
Meester van de vrouwelijke halffiguren, Drie musicerende dames, ca. 1530, Schloss Rohrau

Wat zijn ze charmant wanneer je ze weer eens tegenkomt, de jongedames in de schilderijen van de Meester van de Vrouwelijke Halffiguren. Foto’s ogen wat vlak, de werkelijkheid is viever. Ze zijn prachtig gekleed, ze dragen mooie juwelen, ze spelen op luit en dwarsfluit en begeleiden een vriendin die een uitdagend liedje van de Franse hofdichter Clément Marot zingt:

Jouissance vous donnerai,

Mon ami, et vous mènerai

Là où prétend votre espérance…

Onderschat ze niet, deze dames. Nog tot eind deze maand te zien in het Museum Boymans van Beuningen. Van Bosch tot Bruegel.

5 gedachtes over “Mooi!

  1. Ja, een heel charmant schilderij. Ik heb deze meester leren kennen in museum Mayer Van den Bergh. Daar hebben ze een lezende Maria Magdalena, een zuster van deze musicerende dames. Lezen gebeurt in stilte, dus de sfeer is er iets ingetogener, introverter.

    1. Geen nood Flâneur, in veel Belgische musea van oude kunst is iets van de Meester van de Vrouwelijke Halffiguren te zien; in Mayer Van den Bergh, zoals je hierboven in de commentaren kunt lezen, en vast ook in Brussel.

      1. Maar zou je nog in Rotterdam geraken, dan kun je daar ook de Hooiwagentriptiek van Bosch zien, waarvoor je anders half Europa moet doorreizen. Tickets eenvoudig online te bestellen, en dan kun je naar binnen zonder aan te moeten schuiven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s