De Leuvense kathedraal

 

clerkenwell

“Pas in de laatste jaren is de band tussen [de geheime genootschappen] Dominus en de Voorbestemden ontdekt. Meer dan vijf eeuwen lang beschreven historici de activiteiten van de Voorbestemden als een korte, zij het unieke, episode in de anticlericale actie van die tijd. In 1927 is echter een brief van William Exmewe ontdekt in een bundel kerkelijke documenten in de bibliotheek van de Kathedraal van Leuven. De brief was geschreven in Avignon en heeft vermoedelijk nooit zijn bestemmeling bereikt. Die wordt eenvoudig aangesproken als ‘Geliefde Vader in Christus’. In deze brief geeft Exmewe zijn  connectie met de Voorbestemden toe, en stelt hij dat ‘Dominus me festinavit’ – wat zowel kan betekenen dat Dominus (de organisatie) of Dominus (de Heer) mij voortdreef. Maar Exmewe geeft dan een lijst van alle leden van Dominus vóór de kroning van Henry Bolingbroke, en de namen van de Voorbestemden. Zonder die brief had dit boek niet geschreven kunnen worden.”

Peter Ackroyd houdt van romans over geheime genootschappen. Ik genoot van zijn boek The Clerkenwell Tales, knap gesitueerd in het Londen van 1399. En ik wilde net een en ander gaan opzoeken over de Voorbestemden en Dominus en die publicatie uit 1927, toen ik bedacht dat er in Leuven nooit een kathedraal is geweest. Het spel is uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s