Lof der nijd

envy.jpg!Large
Naar P. Bruegel

Voor Rekto:verso liet ik de hoofdzonde Nijd een brief schrijven aan haar aanhangers.

“Alle mensen zijn gelijk. Gelijk zijn alle mensen. Alles is gelijk. Gelijk is alles. Wie krijgt daar een speld tussen? Het is hét recept voor rechtvaardigheid en vrede, toch? O, ik amuseer me als nooit tevoren. Alle mensen zijn gelijk, maar hebben jullie al eens een werkloze verkozen tot volksvertegenwoordiger? Een dakloze tot president? Alle mensen zijn gelijk, en dankzij mij zijn er meer verklikkers actief dan ooit tevoren. Heb je dat onlangs ook in de krant gelezen, inwoner van België? Het is verdorie niet eens oorlog en toch geeft bijna iedereen zijn baas of buurman aan bij de bevoegde autoriteiten. Uit nijd: de nuttige eredienst van mijn bescheiden persoontje. Wie zijn buur of baas nog niet aangeeft, weigert gelijk te zijn en behoeft correctie. Het komt wel, die ideale toestand waarin iedere gelijke alle andere gelijken bespioneert en broederzusterlijk corrigeert. Dan pas zal onze maatschappij geheel spontaan naar behoren functioneren.”

Mer inzicht in het verschijnsel hier.

 

2 gedachtes over “Lof der nijd

  1. Wat een pracht van een tekst, met een heerlijk rijk arsenaal aan woorden en beelden.

    “Vrouwe Nijd, […] als onzichtbare hand […] bezig de ruimte en de tijd te egaliseren”

    Of hoe oude retorische middelen ook de huidige tijdsgeest subliem kunnen vatten ….

    Flâneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s