Ingooigem, 15 augustus

undefined
Stijn Streuvels met dochter Paula en zoon Paul, 1911 (foto Letterenhuis)

Vijftig jaar geleden overleed Stijn Streuvels, op 15 augustus. We herdenken de grootmeester in zijn Lijsternest. In afwachting lees ik zijn oorlogsdagboeken. Op 1 januari 1915 schreef hij, na vijf maanden oorlogservaring:

“Er vangen historische tijden aan, vol beweging, met opwellingen waaruit de onverwachtste toestanden kunnen ontstaan. Er spelen gebeurtenissen over de wereld waarvan de uitval beslissen zal over ons lot van mensch en vaderlander en vlaming, en we weten niet in welke voorwaarden wij ons bestaan zullen kunnen verderzetten. (…) Alles gaat den smeltkroes in en zal er hersmeed en hervormd weer uitkomen.”

Het klinkt haast vertrouwd.

Wat treffend is: Streuvels beschouwde oorlog vòòr 1914 als iets uit een ver verleden en uit de kranten. De Franse bezetting van de Nederlanden tot 1815, de Frans-Duitse oorlog van 1870 en de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Iedereen was ervan overtuigd dat er nooit meer een oorlog in Europa zou komen. Dat hoor ik nu ook voortdurend. Spreek ik met een econoom over de beurscrash van 1929, dan klinkt hetzelfde refrein. “Zoiets kan nu niet meer gebeuren.” Ik hoop van harte dat de optimisten gelijk hebben, maar zulke optimisten waren er vroeger dus ook.

S. Streuvels, In oorlogstijd. Deel II 1915-1918, bezorgd door M. De Smedt, 2017, p. 83.

4 gedachtes over “Ingooigem, 15 augustus

  1. Bedankt voor deze tip! Het is prikkelend dat hij het beeld smeden gebruikt in zijn dagboek, want ik heb dit jaar zeer genoten van Streuvels’ vertaling van Charles Decosters ‘Smetje smee’.
    Als je nog niet gelezen hebt, een echte aanrader (ook de inleiding trouwens van Streuvels, waarin hij zijn opvattingen meedeelt over Decoster, en die dus ook en vooral iets zegt over Streuvels zelf).

    Ik zal proberen morgen eindelijk eens in het lijsternest te belanden (stond al lang op mijn ‘to do’), in de hoop er voldoende optimisten te ontmoeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s