Vera Icon

04
Jan Barel, HalfMedusa, 2007

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met de schilder Jan Barel, vreemd en prettig genoeg naar aanleiding van mijn verhalenbundel De kunstkamer. Ik bezocht zijn atelier in Dordrecht en was onder de indruk van het werk dat ik daar zag. Onlangs voltooide hij zijn reeks De compositie van Veronica, met een tentoonstelling bij het kunstenaarsgenootschap Pictura in Dordrecht. Het gaat om een reeks portretten van dezelfde vrouw, Veronica A. uit Barcelona. Een van de mooie aspecten van deze serie is dat dat het model grotendeels de beelden bepaalt, door de selfies en de digitale bestanden die ze aan de kunstenaar zendt. In Pictura werd ik vooral getroffen door het prachtige HalfMedusa – hoe de schilder die slordige snapshot omzet in verf en kleur is fascinerend. Werkelijk een schilderij waarnaar je uren kunt kijken. Je hebt het zonlicht in die wapperende lokken, tegen een aquablauwe hemel, en dan heb je het web van verf en lijnen, de rustige, trefzekere aandacht van het penseel. Van de foto’s van Veronica maakt Barel echt een Vera Icon: een ware beeltenis.

Jan Barel

2 gedachtes over “Vera Icon

  1. Bedankt voor de tip. Er zit diepgang in het beeld. En door je gedoseerde beschrijving krijgt het nog een dimensie extra, en ontstaat dus weer iets nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s