Moederdag zonder moeder

1501150960_DEHEMELVAARTVANMARIA_11984
P.P. Rubens, Tenhemelopneming van Maria, ca. 1625, Antwerpen, O.L.V.-kathedraal

De strenge veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus in woonzorgcentra dwingen mij om Moederdag te vieren zonder mijn moeder te kunnen bezoeken. Wij hebben elkaar al weken niet meer zonder mondmasker gezien, we zijn gescheiden door plexiglas wanneer we elkaar voor een halfuurtje ontmoeten, we kunnen elkaars hand niet vasthouden, laat staan elkaar troosten of kussen.

Al de zwier en de vreugde en de bevrijding die Rubens in zijn schilderij toonde, lijken voorlopig uit deze zomer verdwenen.

12 gedachtes over “Moederdag zonder moeder

 1. In sommige Rust-en- Verzorgingstehuizen helpen verzorgers, als ze tijd vinden, oude Dames mits een tablet van henzelf of van de instelling, een video-chat of Messenger sessie op te starten met hun kinderen of kleinkinderen. Het is een troost omdat fysiek contact vaak niet kan, of niet genoeg kan. Men hoort en ziet elkaar, en dat is meer en beter dan een telefoongesprekje. Niets kan natuurlijk een innige omhelzing, lijfelijk, vervangen. Ikzelf, bij mij thuis, 88 jaar oud, krijg elk weekend mijn vier kinderen uit Nederland, Belgie en Australiê op het scherm, sinds Maart 2020, en vandaag zeker dag na Moederdag. Ik ben hen zeer dankbaar. Ik hoop dat anderen, eenzaam, ook die troost kunnen krijgen. Bedankt, Leen om aan hen te denken.

  1. Morgen ga ik weer op bezoek, Livia. Digitale hulpmiddelen kunnen helpen, inderdaad. Maar de tijd dat alle dagen bezoek mogelijk was lijkt me beter. Het is een jaar om op de tanden te bijten, dit. Sterkte en een fijne zondag gewenst.

 2. Dag Leen, dit is een harde tijd zeg. Ik kan je enkel een anekdote als een zonnestraal toesturen: Ik ben pas terug van een uurtje schuilen voor een onweer in het Van Buuren Museum in Ukkel. Ik was er enkele jaren geleden al eens geweest, maar vandaag voor de eerste keer na het lezen van een Belgisch Museumboek geschreven door ene L.H. en J.G.
  Ik kocht jullie boek recent tweede hands (je had het zelfs gesigneerd voor iemand ;)).
  Het was heel verfrissend om vandaag de kunstwerken en het interieur door jullie scherpe blik nog eens te bekijken.
  Groeten!

  1. Mijn moeder beleeft inderdaad een harde tijd, Jonas. Dank je voor het op pad gaan met Belgisch Museumboek. Ik lees af en toe een prachtig stukje in Cinéma Muet avec Battements de Coeur.
   Veel groeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s