
Hiroshige maakte deze prent omstreeks de tijd dat België ontstond. Camelia en mussen in de sneeuw. Vergelijk ik het met de foto’s die ik in de sneeuwtuin maakte, dan wordt het verschil tussen de hand van de kunstenaar en die van de leek snel duidelijk. Nog afgezien van het verschil in medium. Hoe die mussen in de vlucht vastgelegd zijn! Zonder zoomlens. De onderste heeft zelfs een grappige uitdrukking. Geen vlok valt verkeerd en de zegels dragen bij tot de schoonheid.
Prachtige prent, maar je Cammelia(zonder sneeuw) mag er ook zijn hoor!
Dank jullie wel! En nu naar buiten, de sneeuw lokt. Een hele tuin, en ik mag er als eerste in wandelen.
Prachtige oosterse kunst.
Doet mij denken aan Philippe Von Siebold .
Het feit dat er in uw tuin een camellia staat hebt u aan hem te danken.Ook dat de kunst die u toont bij ons bekend is , de landschapschilder, de japanse Bruegel ,Hiroshige; en vooral Kunisada.
Von Siebold was zo gedreven om de japanse schoonheid qua flora,fauna en kunst aan ons te tonen dat hij meermaals zijn leven riskeerde.Hij kreeg ooit de japanse straf zelfmoord te moeten plegen omdat hij voor vreemdelingen verboden voorwerpen in zijn bezit had.Gelukkig werkte de diplomatie beter dan nu met die Iraanse prof.
Toen Von Siebold met een hoop japanse Camellia’s en veel andere japanse planten terug kwam , werden ze in Gent van het schip geladen maar konden ze wegens de onafhankelijkheidsstrijd niet naar de echte bestemming ,de botanische tuin van Leiden, en bleven ze in Gent.Zo ontstond de rijke Gentse tuinbouw met de Floralien ,waar die japanse planten die ondertussen veelvuldig gekweekt werden ,tentoongesteld werden.
Een bepaald type Camellia , de Higo’s, mochten alleen in de keizerlijke tuinen staan .Nu zijn ze door de Camellia-liefhebbers gegeerd…
Op de prent staan 3 roze camellia bloemen , maar de dikke sneeuwvlokken maakt dat ze niet als Higo’s te determineren zijn.De beeldtaal verteld misschien meer dan wij herkennen…doet mij dan aan Bruegel denken.
Ja, mij ook. Het dorp met de drie koningen in Winterthur. En gelukkig, die aankomst van de camellia’s in Gent! Zodat ze nu zelfs in de Kempen kunnen prijken.
Grijs, zwartwit, en hier en daar een toets rozerood. En verder de hand van de meester!
Inderdaad, de vaste, volleerde hand.