Kracht

We hebben met man en macht gesnoeid in de ouderlijke tuin, en van het snoeiafval takkenwallen gebouwd. Nu zie ik hoe een vergeten knol onder een takkenwal toch de weg naar het licht gevonden heeft. En hoe de stengel zich heeft gestrekt en gestrekt om de bloem naar licht en lucht te brengen.

8 gedachtes over “Kracht

 1. Ja Leen, hier is de “sacre du printemps” ook niet te temmen! Kijk maar in bijlage. Hartelijke groeten van ons beiden, Jean

  Jean en Marleen De Crée-Roex Withoeflei 52 B-2920 Kalmthout tel.+32 (0)3 666 94 05 GSM.+32 (0) 498 14 13 00

  Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn. “Ohne Muzik wäre das Leben ein Irrtum” (Fr. Nietzsche)

  “Een geslaagd gedicht is een muzikaal schilderij van ideeën” (Fernando Pessoa)

 2. Kunnen we het hier hebben over een voorbeeld van ‘de blinde wil tot leven’ (Arthur Schopenhauer – ‘Die Welt als Wille und Vorstellung)?

  1. Misschien wel. De fragiliteit van de bloem, vergezeld door die levenskracht, is wel treffend. En, bedenk ik nu, zo blind is die wil toch niet, als hij gericht is op het licht.

 3. Uw bedenking is alvast goed gevonden, – het ontlokte mij een spontane lach.

  Ik ben inmiddels tot bladzijde 88 gevorderd van ‘Oud papier’. Naar vaste gewoonte lees ik traag opdat mij niets verloren gaat. Bij wijlen professor Libert Van der Kerken las ik – in één van zijn vele prachtige essays – dat ‘de échte lezer een trage lezer is’. En inderdaad vlug lezen is onrecht doen aan goede teksten. Ik neem graag de tijd om alles goed op te nemen; nadien blijkt hoeveel je je effectief herinnert, nog lang na de eerste lectuur.

  Ik geniet intens van de vele boeiende en verrassende ‘Weetjes’. Een en ander was mij al bekend, zoals de acrobatieën van Giacomo Casanova, maar toch kwam ik nog heel wat facetten te weet van deze erotomaan. Ook de overige essays zijn heerlijk om lezen, want met zoveel schwung neergepend. Tegelijk met de interessante verhalen, geniet ik van de verrukkelijke taal.
  ‘Oud papier’ is nú al een klassieker in de Nederlandstalige literatuur.
  Zodra ik kan zet ik met ‘Kermis in België’ mijn leesavontuur verder.
  met vriendelijke groet,
  Lucas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s