Calvarie

Antonello da Messina, Calvarie, Antwerpen, KMSKA.

“Teruggekeerd in Sicilië schilderde Antonello panelen van verrassend hoog niveau, verspreid in kerken en kloosters over het hele eiland. Ze waren en zijn de roem van Sicilië, en Bruegel zal ze met belangstelling hebben bestudeerd. De vreemde kronkels van kunsthandel en tijd zorgden ervoor dat een van Antonello’s schilderijen nu in het Koninklijk Museum van Antwerpen hangt: een Kruisiging van Christus, afgebeeld voor een landschap dat zo weids en delicaat is als een vergezicht van Bruegel, en met twee gefolterde moordenaars die evengoed aan Bruegels galgen of takken konden hangen.” (L. Huet, Bruegel, de biografie, p.144.)

2 gedachtes over “Calvarie

  1. een paneeltje dat me steevast verwarde als ik er voor stond – wat is Vlaams? wat is Italiaans? Ach, wat mis ik het KMSKA… (op de museum-website is nog geen heropeningsdatum te vinden)

    1. Ja, ik mis het KMSK ook. Zomaar binnenwandelen en eens naar de kleine paneeltjes van Jan van Eyck kijken, inwendig Florent van Ertborn bedanken omdat hij die meesterwerkjes had aangekocht en geschonken aan de bevolking… Hopelijk alles goed met jou. Een hartelijke groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s