Pasen 2021

Detail uit: Fede Galizia, Noli me tangere, 1616, Pinacoteca, Brera

Kun je hierin de hand van een vrouwelijke kunstenaar herkennen? Misschien omdat ze Christus zo mooi weergeeft. Als een serene blonde god. Maar mannelijke kunstenaars zochten ook met kennersogen naar de mooiste modellen voor de Christusfiguur: Leonardo da Vinci en Peter Paul Rubens, bijvoorbeeld.

Dierbare lezers, een fijne Pasen.

8 gedachtes over “Pasen 2021

 1. Bedankt voor dit Paas-bericht!
  Ik kende haar werk absoluut niet. Een mooie lichtweergave op dit schilderij.

  En met een dag vertraging, ook een fijne Pasen toegewenst!
  Vele groeten,
  Flâneur

  1. Dank je wel Flâneur! Dit schilderij was ook voor mij een ontdekking (dankzij het wereldwijde web en de zoekterm Noli me tangere). Ook voor jou een fijne Paastijd, op Paasmaandag gewenst.

 2. via pinterest kon ik heel het schilderij aanschouwen. Deze Italiaanse renaissanceschilder(es) was mij onbekend. Vooral de sereniteit, de algehele rust, de Stilte die dit schilderij uitstraalt, maken het impressionant.
  Oh, alvorens ik het vergeet: een beetje laat, maar ook mijn wensen voor een vrolijk Pasen.

  Inmiddels al wat verder gevorderd in ‘Oud Papier’. Deze namiddag las ik – weer eens langzaam – ‘Niels, Maarten en Akka’. Dit heeft mij bijzonder geëmotioneerd. Zó meeslepend beschreven, als vloog ik samen mee met Maarten, Niels en de andere metgezellen. Rillingen doorwaadden mijn hele lichaam; ook door die passionele warmte voor de natuur en de psychologische diepgang van deze story. Ik weet niet of u het verhaal kent van Jean Giono ‘L’homme qui plantait des arbres’. Een aangrijpende ode van de mens die zijn leven veil heeft om de natuur te beschermen, hoe onhaalbaar dit – en zeker heden te dage – ook is. En dan meteen kwam mij nog een ander wonderbaar verhaal voor de ogen. Via You tube ontdekte ik enkele jaren geleden een animatiefilm die mij toen, en ook nu ik het nog eens opnieuw bekijk, intens ontroert: ‘The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore’. Mocht u het niet kennen, zeker kijken. Magistrale verhalen die de symboliek van ‘Vliegen’, de mens ver verwijderd van de woelige, bedreigende wereld, evoceren. En een hartverwarmende liefde van de mens voor Boeken.
  mvg

  1. Dank u voor deze tips. Jean Giono is een schrijver die ik al zo lang ken van naam en die ik graag wil ontdekken.
   Zag u ooit Le peuple migrateur? Een prachtige documentaire over trekvogels, met een mooi begeleidend boek.
   Het hele schilderij van Fede Galizia is inderdaad prachtig. Ik hoop het ooit in werkelijkheid te zien.

 3. Heb de trailer bekeken van Le peuple migrateur. Inderdaad prachtig. Je wordt stil bij zoveel schoonheid. En dan te bedenken hoe dag na dag, jaar na jaar, zovelen respectloos met dieren omgaan. Dit te moeten vaststellen, naast het nooit eindigende, oeverloze menselijke leed, doet pijn.
  Ik beleef elke dag zoveel plezier aan de vogels die in onze tuin neerstrijken. Dit is gratis therapie. Dieren observeren met liefde leidt tot nederigheid. Ik kan niet nalaten ze te verwennen. Zo mooi om ze gade te slaan. Natuurlijk hou ik ook van andere dieren. We hebben een katje Skygge genaamd.
  Ik kwam zeer kort geleden op het spoor van de intelligentie van vissen. Ik zag hoe een kogelvis werkt aan een mandala op de bodem van de oceaan. Amper te geloven wat ik zag.
  mvg

  1. Wat ik mooi vind, is dat alle dieren die je een beetje leert kennen, een eigen karakter hebben. Mijn ouders vingen achtereenvolgens twee aangewaaide zwerfkatjes op, die waren beide totaal verschillend. Nu zie ik graag vanuit mijn ooghoeken het gefladder van vlerken. Vriendelijke groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s