Bruegel in Anderlecht

Ik leen een foto van het Erasmushuis in Anderlecht. Het blijft wonderlijk voor een schrijver om de eigen boeken in de echte wereld te zien. In elk geval verkeert Pieter Bruegel hier in uitstekend gezelschap. En toen de meester in Brussel woonde, is hij het Erasmushuis misschien ook wel eens gaan bekijken? De kanunnikenwoning stond wijd en zijd bekend als de plaats waar de grote filosoof ooit verbleven had, zoals Kathleen Leys mooi uiteenzet in haar nieuwe boekje, “In de schaduw van het hof”. Het is precies vijfhonderd jaar geleden dat Erasmus in Anderlecht even uitrustte van zijn zwerftochten door Europa. Wat Bruegel en Erasmus gemeen hadden, is hun realistische kijk op de menselijke aard. Een levendig gevoel voor humor. En een liefde voor spreekwoorden, uiteraard. Ik citeer slechts dit, een spreekwoord dat alle zwervende filosofen en kunstenaars nog steeds als muziek in de oren klinkt: “Wie snel geeft, geeft twee keer”.

4 gedachtes over “Bruegel in Anderlecht

 1. Mevrouw,
  je mag terecht fier zijn op wat u inmiddels met uw publicaties bereikt hebt. Mij zeer goed rekenschap gevende van wat het aan studie, kennis, inzet en inspanningen vereist om tot een waardevolle, betekenisvolle publicatie te komen, verdien je échte ruime waardering!
  Het moet een verrukkelijk gevoel geven één van uw wellicht belangrijkste publicaties ook in de prachtige taal van Voltaire en talloze andere Franse geesten vertaald te zien. En de actualiteit van wat Bruegel aanschouwelijk maakte omtrent zijn beroerde tijd, geldt evenzeer voor onze benarde, sinistere tijden. ‘But, never give up’ : kunst kan ondanks zoveel wereldse tristesse, ook héél veel geluk creëren door de schoonheid die ze herbergt.

  Ik zal de prachtige foto met de cover zeker bewaren.
  hartelijk, lucas Van Parys

  1. Dank u wel! Ik ben inderdaad blij dat Bruegel nu zijn reis kan verderzetten in de andere landstaal. Te meer omdat de uitgeverij zoveel werk gemaakt heeft van de vormgeving. En inderdaad, kunst heeft het vermogen om ons aan te spreken in sinistere tijden. Hartelijke groet, Leen Huet

 2. You should rightly be proud to see your book on display! How exciting for you.
  As a child The Peasant Wedding hung in my prants’ kitchen. Everytime I looked at it I spotted something new. Bruegal had a keen eye and a wicked sense of humour. x

  1. Thank you Vix! And that’s my experience too, every time you look at a Bruegel painting you see something you hadn’t noticed before. A friend gave me a nice reproduction of his Proverbs, part of a window display in her grandparents’s photography studio, I’m still looking for the right place for it. x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s