Tess

Peter Firth en Nastasha Kinski als Angel Clare en Tess Durbeyfield in Polanski’s Tess

Hardy herlezen is een genot en een voorrecht, maar ook een beproeving. Want je weet bij elke roman dat het niet goed zal komen, en na verloop van tijd zet je je schrap bij iedere nieuwe titel omdat er weer een mannenhart genadeloos gebroken zal worden. Jude, Giles Winterborne, de trompet-majoor… Nog erger is het gesteld met Tess of the d’Urbervilles, een van de eerste Penguin pockets die ik ooit kocht, met William Turners schets van Stonehenge op het voorplat; want het is haast niet te bevatten hoe Hardy erin geslaagd is om een hoofdpersoon van wie hij zo intens hield, zo volstrekt ongenadig te laten lijden. Het hele universum lijkt samen te spannen om de onschuldige Tess kapot te maken. Hoe je dit als schrijver over je hart kunt krijgen, het blijft me een raadsel. Omdat het boek me zo beïndrukte, heb ik nooit de moed gevonden om verfilmingen te bekijken. Polanski’s Tess heb ik niet gezien, evenmin de meer recente serie met Gemma Arterton in de hoofdrol. Maar wat een mooie beelden heeft het boek opgeleverd. En vanavond wachten de laatste bladzijden.

4 gedachtes over “Tess

  1. Tijd dat ik dit nog eens herlees, al bereid inderdaad al vast voor op een beproeving. En ik was haast vergeten dat Polanski dit verfilmd had! xxx

    1. Een heel bijzonder boek Ann. Die romance van Tess en Angel in Talbothays, onvergetelijk mooi maar ook al zo beladen met onheilspellende voortekens. En ik herontdekte mijn familienaamgenote Izz Huett – buckets of Norman blood and come down in the world!

  2. Jude en Tess zijn inderdaad te erg. Far from the Madding Crowd en zelfs The Mayor of Casterbridge zijn in dat opzicht verteerbaarder. Ook de verfilmingen.

    1. Het moet lukken, ik was er zeker van dat ik hier ook exemplaren van The Mayor of C. en Far From the Madding Crowd had staan, maar ik vind ze vooralsnog niet terug. En lees nu dus A Pair of Blue Eyes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s