Goede Vrijdag

Pieter Breugel, De kruisdraging, Wenen, Kunsthistorisches Museum

Het geniale aan Bruegels Kruisdraging is dat je Christus niet ziet, hoewel hij zich pal in het centrum van de compositie bevindt. En dat zegt iets over onze aandacht en waar we het eerst naar kijken, waardoor we ons zoal laten afleiden, elke dag en op Goede vrijdag. Ziet u die onmogelijke molen boven op die onmogelijke rots? Staande voor het grote schilderij in Wenen zie je ook dat de wind opsteekt bij Golgotha: hoeden waaien af, vogels stijgen op thermiek. Weldra zullen de wieken van die molen beginnen te draaien; want het uur nadert, weldra zal de goddelijke graankorrel vermalen worden om brood te worden voor alle mensen. Het is een middeleeuws mystiek thema en Bruegel verwerkt het hier in zijn revolutionaire schilderij, om degene die aandachtig weet te kijken te belonen met inzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s