Ere

Paul Van Hoeydonck, AMVK en de rector van de Universiteit Antwerpen (Foto copyright PDR)

Gisteren woonde ik voor de eerste keer in mijn leven de uitreiking van eredoctoraten bij. Kunstenaars Paul Van Hoeydonck en AMVK ontvingen beide een eredoctoraat voor algemene culturele verdienste. Paul Van Hoeydonck trof me door zijn opmerking dat hij als jongen zijn zakgeld besteedde aan Franse avonturenverhalen in oude boekwinkeltjes in Antwerpen. Zo leerde hij Jules Verne kennen, daar ontstond zijn liefde voor wetenschap en ruimtevaart. De kracht van oud papier. Anne-Mie Van Kerckhoven raakte me met haar inzicht dat kunstenaar zijn een zegen is, maar ook een vloek. Omdat je gewoon niet in het maatschappelijke systeem past, en toch naar manieren zoekt om te bestaan. Dat gevoel niet te passen, het kwam me bekend voor. Ook citeerde ze Richard Feynman, die in 1960 zei dat de twintigste eeuw goed op weg was de meest onwetenschappelijke ooit te worden, omdat alle aandacht ging naar techniek en praxis. De gevolgen zien we in het eerste kwart van de 21ste eeuw al goed: versnippering en vervaging van het wereldbeeld, verwarring en bijgeloof.

Een mooie korte ceremonie, met eerlijke dankwoorden door de nieuwe eredoctores. En kijk hoe goed die mantels passen om de schouders.

6 gedachtes over “Ere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s