Kerst

Bazuinend

Oude en nieuwe bekenden aan het woord.

Marguerite Porete: “Amour peut tout faire sans nuire à personne”.

Erich Fromm: “We have transformed the concept of equality into that of sameness. Actually we are afraid to be different because we are afraid that if we are different, we have no right to be here. I recently asked a man in his early thirties why he was so afraid of doing something worth wile with his life, living intensely and with zest. After a moment’s thought he said, ‘You know, I am really afraid because that would mean to be so different.'”

Living intensely and with zest – men kan niemand iets beters toewensen.

6 gedachtes over “Kerst

  1. Die meneer Fromm heeft mooie dingen gezegd, over “angst voor de vrijheid”. Deze uitspraak die je aanhaalt doet me denken aan eentje van Freek de Jonge; parafraserend kwam die erop neer dat we ons allemaal graag onderscheiden om daarmee te bevestigen dat we allemaal gelijk zijn. Ik zou heel graag zijn precieze formulering achterhalen, maar het is me nog niet gelukt.

  2. Ik kocht onlangs een bundeltje essays van Erich Fromm: dit citaat is afkomstig uit ‘Medicine and the Ethical Problem of Modern Man’, in The Dogma of Christ and other Essays on Religion, Psychology and Culture (Routledge Classics), 2004, p. 149.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s