Wat men onthoudt

Voor Muriel Spark Reading Week heb ik mijn pockets van de schrijfster eens bij elkaar gezocht. Een bescheiden stapeltje, verzameld volgens de gril van het moment, aangekocht in antiquariaten. Mijn favorieten zijn Memento Mori, The Driver’s Seat en de Ghost Stories. Uit The Only Problem onthoud ik met genoegen dat een zeventiende-eeuws Frans schilderij ‘Job op de mesthoop, bespot door zijn vrouw’, er een rol in speelde – die herinnering zou me ertoe kunnen doen besluiten het boek opnieuw te lezen. En uit The Ballad of Peckham Rye herinner ik me een jongeman, verloofd met een meisje dat altijd aan het rekenen is: “We moeten sparen, nee, als je mijn rok kreukt, dan moet-ie naar de stomerij en dat kost me geld, ben je gek om nog een pint te bestellen?”  Pak je biezen nu het nog kan, jongen – denk je dan, als goedbedoelende, machteloze lezer. The Public Image is een cynisch verhaal over een actrice en haar scenarioschrijvende echtgenoot die om publicitaire redenen worden voorgesteld als een passioneel verliefd koppel; de roman bevat wel een paar mooie passages over moederliefde, een nogal ongewoon thema voor Muriel Spark.

The Ghost Stories hebben behoorlijk wat indruk op me gemaakt. Ik houd vooral van de verhalen waarin de doden terugblikken op hun leven. En deze zinnen vond ik ontroerend. “I opened the door and my sadness left me at once. With a great joy I recognized what it was I had left behind me, my body lying strangled on the floor. I ran toward my body and embraced it like a lover.”

Zie ook Stuck in A Book en Harriet Devine’s Blog

10 gedachtes over “Wat men onthoudt

 1. Dag Leen,

  de tekst is kort en een mooi voorbeeld hoe teksten gestructureed worden kunnen. Ideen voor themas, de techniek van het verhaalen of structuren zijn vaak in je teksten op te vinden. Je schrijft over 6 boeken van Muriel Spark en je vat 3 boeken in een korte manier samen. In mijn blogs had ik ook geprobeerd iets over boeken te schrijven (het was een boek van Simenon en een boek van Thea Dorn). De “Muriel Spark Reading Week” heb ik in meerdere engelstalige blogs gevonden. Muriel Spark ken ik niet, maar de boeken klinken interessant. Ik heb gezien dat je Muriel Spark op engels gelezen heeft. Nederlands-talige boeken gaan nog bei mij. Frans-talige of engels-talige boeken zijn moeilijker te lezen. Daar neem ik eerder de duitse vertaling (of een twee-talig boek).

  Prettige dag
  Dieter

  1. Dank je Dieter! Ik weet niet of er veel van Muriel Spark in het Nederlands vertaald is, in elk geval zijn de Engelse pockets in tweedehandsboekhandels overvloedig te vinden, en ik houd van tweedehands pockets :-). Franse en Engelse schrijvers lees ik graag in de originele taal, helaas is het geleden van de tijd dat ik filosofie studeerde dat ik nog Duits heb gelezen. vroeger werd hier nog Derrick uitgezonden op de BRT, sinds we hem moeten missen is mijn Duits er niet beter op geworden. Een prettige week toegewenst, Leen

 2. Dag Leen,

  de tekst is kort en een mooi voorbeeld hoe teksten gestructureerd worden kunnen. Ideen voor themas, de techniek van het verhaalen of structuren zijn vaak in je teksten op te vinden. Je schrijft over 6 boeken van Muriel Spark en je vat 3 boeken in een korte manier samen. In mijn blogs had ik ook geprobeerd iets over boeken te schrijven (het was een boek van Simenon en een boek van Thea Dorn). De “Muriel Spark Reading Week” heb ik in meerdere engelstalige blogs gevonden. Muriel Spark ken ik niet, maar de boeken klinken interessant. Ik heb gezien dat je Muriel Spark op engels gelezen heeft. Nederlands-talige boeken gaan nog bei mij. Frans-talige of engels-talige boeken zijn moeilijker te lezen. Daar neem ik eerder de duitse vertaling (of een twee-talig boek).

  Prettige dag
  Dieter

 3. Thanks so much for participating! I have to confess, even with Google Translate I didn’t wholly understand what you said (if I only I were as good with languages as you evidently are!) but I am definitely intrigued by the Ghost Stories – I think Spark would put a great twist on that, as the sentence you quote suggests.

  1. Yes, after reading the Ghost Stories I want to read all of her stories: she has such an obvious talent for brevity. I’m afraid Google Translate isn’t much use generally. I took a photo of my Spark-books, told my readers that my favourites are Memento mori, The Driver’s seat and Ghost Stories, and then explained a bit about the other three – what I remember from “Peckham Rye” (calculating Dixie) and from “The Only problem” (the painting of Job by Georges de la Tour).

  2. Yes, after reading the Ghost Stories I wanted to read all of her stories, she has such an obvious talent for brevity. I’m afraid Google Translate isn’ t much use generally. I photographed my small stack of Spark books, explained to my readers that I preferred Memento Mori, Driver’s Seat and Ghost Stories, and then told them what struck me in the other ones: avaricious Dixie in Peckham, and the painting of Job by De La Tour in The Only Problem. My next post is about this painting.

 4. Heb er alleen de Mandelbaum Gate van gelezen – net voor ik in Israël ben geweest! Sterk boek, al heb ik me wel door de eerste 50 blzn moeten slepen (!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s