Vlieg op de muur

Ik verneem in de krant dat minister van Justitie Turtelboom tijdens een werkbezoek aan Marokko “straal genegeerd” werd door de Marokkaanse premier Abdelilah Benkiran. Als aanhanger van de islampartij PJD weigerde hij met een vrouw te spreken. Hij richtte zich alleen tot Turtelbooms collega Reynders, waarna hij zijn gedragslijn in de verf zette door Reynders te melden dat een tolk overbodig was, ze konden getweeën toch gewoon Frans spreken.

“Turtelboom was naar het schijnt furieus, maar wilde geen diplomatiek incident ontketenen door met slaande deuren te vertrekken.” Ik zou het wel leuk gevonden hebben als ze dat toch had gedaan. Ja, ik was graag een vlieg op de muur geweest bij deze bijeenkomst. Hoe reageerde Reynders op het onbeschofte gedrag van Benkiran? Wat zei hij? Probeerde hij Annemie Turtelboom onverstoorbaar toch bij het gesprek te betrekken of gaf hij haar met een blik te kennen dat er niets aan te doen was, “we zullen het hier later wel over hebben”? En wat zeiden de ministers tegen elkaar in het vliegtuig op de terugweg? Graag vernam ik wat meer over hun beweegredenen om geen diplomatiek incident te ontketenen, want die lijken me leerzaam voor een goed begrip van de Belgische buitenlandse politiek. Uiteraard is dit ook een Belgenmop. Zou Benkiran Hillary Clinton eveneens negeren? Misschien moeten onze vrouwelijke ministers een cameraploeg meenemen wanneer ze met vrouwenhatende politici gaan onderhandelen.

Hier de bron.

10 gedachtes over “Vlieg op de muur

   1. U heeft gelijk, maar die abstractie kon blijkbaar niet gemaakt worden, door de problematische relatie man/vrouw.
    Het valt me allemaal erg tegen.

 1. Goede avond Leen,
  dit gebeurdenis past op het beeld, dat wij in Duitsland hebben van de positie van vrouwen in de islamische staaten: zonder rechten, niet gerespecteerd, gedwongen tot onderwerping, een eigen wil is niet gewenst …

  Prettige avond
  Dieter

  1. Helaas, Dieter, het past daar inderdaad bij. En dat een minister van een bevriend land tijdens een werkbezoek zo beledigd wordt, dat maakt me boos.
   Een mooie ochtend,
   Leen

 2. Leentje, de man heeft een grapje gemaakt dat een Turtelboom met penisnijd in het verkeerde keelgat schoot. Hij heeft zich later hiervoor verontschuldigd. Aan Annemieke zou ik zeggen, If you can’t stand the heat, get out of the kitchen. Lees eens wat anders dan een wereldvreemdr Vlaamse krant.

  1. Mevrouw of Mijnheer,
   Indien u op de link in mijn post klikt, ziet u het bericht op de RTL-site, de eerste bron van deze informatie. Daarnaast raadpleegde ik verschillende internet-artikels, onder meer op Slate Afrique.
   “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen”: die woorden lijken me meer van toepassing op de Marokkaanse premier. Ja, dit is het jaar 2011, ja, er zijn vele vrouwelijke politici met sleutelfuncties in de wereld. Get used to it. Als de Marokkaanse premier er voor kiest om zich zonder elementaire beleefdheid te blijven gedragen in de context van vriendschappelijke werkbezoeken, dan zou hij Marokko een reputatie van obscurantisme kunnen bezorgen, die zijn land simpelweg onnodig zal benadelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s