Toegewijd

JanLocus, Tuin van de Franciscan Friars of the Renewal, New York.
Jan Locus, Tuin van de Franciscan Friars of the Renewal, New York.

Een van mijn favoriete foto’s uit de reeks Devoted van Jan Locus. Een aftandse wagen in de tuin van de broeders capucijnen (Franciscan Friars of the Renewal) in New York. Jan Locus fotografeerde jarenlang christelijke geloofsuitingen in alle werelddelen. Het leverde verrassende beelden op. De meeste foto’s tonen gelovigen terwijl ze geloven, in kerken, bij processies en pelgrimstochten. Dit stille, terloopse tafereel sprak me op een andere manier aan.

“In Europa heeft het geloof de musea gevuld; de beelden uit Afrika geven soms een indruk van hoe de eerste christenen er uitzagen. Maar de New Yorkse broeders lijken nadrukkelijk klaar voor de toekomst – een zeldzame gewaarwording.” (LH, Toegewijd, in J. Locus, Devoted, Lannoo, 2012)

Nu te bezichtigen in de fraaie barokke kapel van het Kadoc in Leuven, tot 28 september. Toegang gratis.

4 gedachtes over “Toegewijd

 1. Als je weet dat het om een kloostertuin gaat, heeft de foto iets mysterieus. Je verwacht dat type wagen niet in de tuin van volgelingen van de heilige Fransciscus. Hooguit een aftands Volkswagentje, en dan nog.

  1. Een Volkswagentje zou in Amerika dan weer luxueuzer zijn, want Europees. Deze grote oude Amerikaanse bakken uit de jaren zestig en zeventig zijn niet erg kostbaar, voor zover ik weet. Op andere foto’s zie je de broeders in de metro, dus vermoedelijk rijdt deze al niet meer.

 2. Dergelijke oude auto’s zijn niets waard, lijkt me, voor zover deze nog rijdt…

  Ik vraag me af wat er bedoeld wordt met “Maar de New Yorkse broeders lijken nadrukkelijk klaar voor de toekomst – een zeldzame gewaarwording.”

  U heeft een interessante reeks van auto-artikeltjes gepubliceerd – dank u !

  1. De zin die u aanhaalt gaat eigenlijk meer over de andere foto’s, met de broeders in actie, in achterbuurten etc.
   Ja, dat autothema dook plotseling op, onder de hoofding Zomergril 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s