Jean-Baptiste

Toile~1Een naamgenoot die me bevalt, omdat hij niet alleen een uitstekende dierenschilder was, maar ook ontwerpen maakte voor toile de Jouy, dat bekoorlijke bedrukte katoen van de achttiende eeuw. In opdracht van textielmagnaat Christophe Philippe Oberkampf en diens manufactuur in Jouy-en-Josas tekende Jean-Baptiste Huet menig patroon van vignetten uit het dagelijks leven. Bij wijze van insidersgrapje ontwikkelde hij in 1783 ook een patroon dat de activiteiten in de manufactuur voorstelde, het nogal befaamde Travaux de la manufacture. Links zien we Jean-Baptiste en zijn opdrachtgever zelf aan het werk, rechts wordt het katoen gewassen. Een zomerjurk in die stof zou mooi kunnen zijn. Misschien moet ik het museum eens bezoeken.

Zie ook het doorwrochte artikel op Les petites mains

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s