Vooruitzicht

Chateaubriand beschrijft een collega-minister in de jaren 1820 en schetst al doende een toekomstbeeld dat me bekend voorkomt.
“M. de graaf van Villèle begreep de maatschappij niet waaraan hij leiding gaf. Ik ben ervan overtuigd dat de degelijke kwaliteiten van deze handige politicus niet tot hun recht kwamen op het tijdstip van zijn bewind: hij was te vroeg aan de macht gekomen […]. Financiële operaties, commerciële verenigingen, de industriële ontwikkeling, de kanalen, de stoomboten, de spoorwegen, de grote wegen, een materiële maatschappij die slechts naar vrede verlangt, die enkel droomt van levenscomfort, die van de toekomst uitsluitend een eeuwig heden wil maken, in die omstandigheden zou M. de Villèle koning zijn geweest.”
Voedsel voor de gedachte. Niet de briljante conservatief Chateaubriand wil van de toekomst “een eeuwig heden” maken, de econoom wil dat. (Als de spreekbuis van degenen die levenscomfort genieten.)

(Memoires d’outre-tombe, boek 28, hoofdstuk 17)

6 gedachtes over “Vooruitzicht

  1. Chateaubriand inspireert me. een echte open geest, een vechter, een denker, een gentleman (of ‘galant homme’). En een begenadigd schrijver. Stijl is een les. ‘Chateaubriand ou rien’ (V. Hugo). ‘Il a tout prévu’. (C. de Gaulle).

  2. van een spirituele nunc stans naar een economisch eeuwig heden…de mensheid heeft een hele weg afgelegd….
    Eigenlijk is economie sowieso een ‘wetenschap’ van de opportunistische korte termijn – het ontbreekt haar ten enen male aan langetermijn grootse visies

    1. Wie het voor de eerste maal goed heeft, wil misschien niet dat dit verandert. Anderzijds is er Lampedusa’s Tancredi, van wie gezegd wordt: ‘Om iemand als hem te verkrijgen, moeten er verschillende fortuinen in een stamboom verloren zijn gegaan.’
      Een ongewoon, maar wel bevrijdend perspectief. Sprezzatura, misschien (alhoewel Tancredi ook een opportunist bleek te zijn.)

  3. in elk geval ook een zwieriger perspectief dan ons dagelijks gepieker over onze bestaanszekerheid en ons pensioen…. Maar moeilijk te verwerven misschien voor de niet-stamboom-adel 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s