Op het eerste gezicht

Gherardo Cibo,Rotsboog (Foto via Christie's)
Gherardo Cibo, Rotsboog (Foto via Christie’s)

Dat zeldzame gevoel. Schroomvol beginnende betovering. Wie had gedacht dat men dankzij het internet kunstenaars zou ontdekken en waarderen? (Natuurlijk, boeken blijven beter, om zich te verdiepen, maar zolang de bibliotheek nog niet open is…) Ik heb uiteraard vele plannen voor wanneer ik de lotto zou winnen, maar sinds gisteren is daar iets nieuws bijgekomen. Een tekening van Gherardo Cibo kopen. Cibo (1512-1600), een edelman die zich op zijn achtentwintigste uit elke mogelijke loopbaan terugtrok, botanica studeerde en planten en landschappen tekende. Niet meer, niet minder. Een filosoof met een schetsboek.

6 gedachtes over “Op het eerste gezicht

  1. Leen, het internet is een paradijs voor wie kunst wil ontdekken. Je tikt een naam in en een oeuvre ontvouwt zich voor je. Je tikt een titel in en je kan zelfs op het werk inzoomen om het in detail ta bekijken. En hoe zou ik jou anders met mijn werken kunnen overvallen? En jij mij met deze column?

    1. Je hebt gelijk, Dirk, maar ik wil dan meteen meer weten over de kunstenaar, de omstandigheden, het hele oeuvre, de problemen met de toeschrijvingen, de vindplaatsen… daarvoor heb je boeken en de reflectie van onderzoekers nodig. Toch, inderdaad, de situatie is wonderlijk verbeterd sinds we als kunsthistorici in opleiding blokten met behulp van fotocopies van slechte foto’s van kunstwerken. Heerlijk.

      1. Dwalen en vinden op internet gebeurt op andere momenten, waarbij je inderdaad ook enorm verrast kunt worden door iets dat je niet zocht, niet kende. Qua winnend lot vraag ik mezelf af of ik voor een werk van Cibo zou kiezen of voor zijn levensstijl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s