Meester in situ

X046749
Onbekende meester, Taferelen uit leven van de H. Jozef, Sint-Katharinakerk Hoogstraten (foto KIK-IRPA)

Dankzij Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen ontdekte ik onlangs een topstuk in mijn geboortestreek. “Taferelen uit het leven van de H. Jozef” hangt zomaar in de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten. Nooit eerder op gelet. Zo gaat dat wel vaker.

“Het paneeltje bevindt zich in een kapel van de rechterzijbeuk. Aan de overzijde van de kerk stond van oudsher een paneel opgesteld met de uitbeelding van de Zeven smarten van Maria. Jozef en Maria, eeuwenlang van aangezicht tot aangezicht tegenover elkaar. Ik ben de onbekende meester uit de school van de Meester van Flémalle wel dankbaar. Zijn doordachte weergave van taferelen uit Jozefs leven herinnert je eraan wat voor soort man Jozef eigenlijk was. Een man die geen eremoord pleegde op een vrouw die in opspraak kwam. Een man die niet beschuldigd zou worden in MeToo-campagnes. Een vluchteling. Een zorgzame man. Heden ten dage zou je hem ook gewoon de patroonheilige van de nieuw samengestelde gezinnen kunnen noemen.”

De rest is te lezen in het februarinummer van OKV.

2 gedachtes over “Meester in situ

  1. Ja Leen, ons Kempenland heeft heel wat verborgen pareltjes. Ik meldde eerder al het abundante interieur van de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals en de Sint-Pieterskerk in Turnhout. Niet alles topstukken, natuurlijk, maar die kerken zijn erin geslaagd om hun schilderijenbestand geheel te bewaren. Ik mag daar in de periferie (ha-ha) de Sint-Fredeganduskerk te Deurne en de Sint-Antoniuskerk aan de Paardenmarkt in Antwerpen aan toevoegen. Je weet niet waar eerst te kijken!
    Meer dan een bezoek waard…
    Beste groeten, Willem

  2. ‘Ons Kempenland, wat mooi dat je dat schrijft, Willem. Sint-Waldetrudis was een ontdekking. De Sint-Antoiniuskerk aan de Paardenmarkt is ook voor mij een favoriete locatie. Sint-Fredegandus ken ik alleen van de buitenkant, binnenkant nog te exploreren. A propos, aan de Paardenmarkt resideert ook een uitstekende klokkenmaker, Time-Art.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s