De drie musketiers

MV5BMjI2MjcyODM3MF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzkzNjYzMTE@._V1_

Zolang als ik me kan herinneren, behoren de drie musketiers tot mijn helden. (Tel daarbij Cyrano de Bergerac en Michael Strogoff, over wie later meer. ) Uiteraard dankzij de verfilming uit 1973, met Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain, Frank Finlay en Raquel Welch. Nu ik eindelijk het oorspronkelijke boek van Alexandre Dumas lees, kan ik me weer een helder beeld vormen van vier karakters. (“De drie musketiers waren gek genoeg met vier,” zei een prof kunstgeschiedenis eertijds.) D’ Artagnan, de onstuimige romanticus, Athos, de mysterieuze zwijger, Porthos, de vrolijke opschepper, Aramis, het fijn geschilderd portretje met religieuze neigingen en een rijk geheim leven. Dumas’ boek draait uitsluitend rond de afwikkeling van de plot en is dus, in mijn ogen, saai. Maar trage lectuur brengt ook rust. Ik vertoef graag een paar uur in het gezelschap van de vier en Lodewijk XIII, Anne van Oostenrijk, kardinaal Richelieu en Madame Bonacieux. De klassieke jeugdboeken lezen, dat heeft toch wel wat weg van een jeugdelixir drinken.

“Mais, comme on le sait, ce qui frappe l’esprit capricieux du poète n’est pas toujours ce qui impressionne la masse des lecteurs.”

MV5BNTVhNGY5MTgtMDJhMS00NmY2LTk2YWUtZTUyZjkxODgxZDMyXkEyXkFqcGdeQXVyNzEzMDAyNTI@._V1_SY1000_CR0,0,1333,1000_AL_

2 gedachtes over “De drie musketiers

  1. Toen ik de film met Michael York zag, kende ik het verhaal al heel goed, maar hoe ik het kende kan ik niet meer achterhalen. Het boek was ik ooit beginnen lezen, maar ik kon er niet doorkomen – Michael Strogoff las ik wel in een ruk uit. Ik dacht altijd dat ik de musketiers eerst had ontmoet in de film “Le quatre Charlots mousquetaires”, maar dat klopt niet. Die laatste film is van 1974. Ik had die in mijn herinnering minstens vier jaar vroeger geplaatst.

    1. Het is inderdaad verrassend rustige lectuur, alle mantels en degens nog aan toe! En omdat het een boek is dat volledig om plot draait, kun je eigenlijk net zo goed de films bekijken. Die film uit 1973 is overigens wel erg naïef, in weergave van historische kostuums, interieurs etc. En de buitenopnames zijn duidelijk in Spanje gebeurd, niet in Frankrijk. Betaalde vakantie en een leuk verkleedpartijtje voor de acteurs, met voor de heren extra gelegenheid om hun ruiterkunsten en schermerstechnieken nog eens op te frissen. Toch blij ermee, wie wil Michael York nu niet zien evolueren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s