Liefdesbrieven

Ex libris Joanina Soulé. Lees ik dat goed? Een boek uit 1711. Een ex-libris van een vrouw trekt me aan. En als ik haar voornaam correct lees, was Joanina geboeid door liefdesbrieven, al dan niet van historische personages. Historische personages, dat zijn de filosofen Héloise en Abélard zeker. In dit boekje zijn ook werkelijk hun bewaarde brieven opgenomen, net als de fictieve brieven van die arme Portugese non, en nog het een en ander vermakelijks. Plus enkele nuttige raadgevingen voor wie zelf een persoonlijke brief wil schrijven, un billet.

Zijn dit de nadagen van de Europese cultuur? Beleven wij de ondergang van het Avondland? Dan ga ik nog even volop van Europese cultuur genieten, gewoon thuis, door de boekenkast te openen.

Recueil de lettres galantes et amoureuses, à Amsterdam, chez François Roger, 1711, via Librairie du Passage, Paris; online verkoop.

4 gedachtes over “Liefdesbrieven

 1. Hé wat een warm & elegant boek is me dat! Heel leuk om het woord billet in de originele betekenis te lezen.

  Om te antwoorden op je vragen: nee, ik denk niet dat we de ondergang van de Europese cultuur of het Avondland beleven. Ik geloof nogal in de onsterfelijkheid van beide. Zeker als we blijven verder lezen!
  Groet.

 2. Beste Leen,

  Dank voor de regelmatige mooie mailings. Zopas kreeg ik van iemand een schitterende adventskalender (digitaal) van het museum Mayer-Vandenbergh. Mogelijk was je al op de hoogte, maar ik wilde dit toch aan jou doorsturen als bescheiden wederdienst.

  Link: Adventskalender – Museum Mayer van den Bergh

  Hartelijke groet,

  Chris Paepen (nu in Melle, vroeger (tot jaren 70) in Wortel)

  >

  1. Beste Chris, dank je wel! Een vriendin wees me eergisteren op die prachtige adventskalender, werkelijk een schitterend idee. En het mooiste museum in Antwerpen natuurlijk. Ik breng, sinds mijn vader begin dit jaar overleed, meer tijd aan de grens van Wortel door dan in Leuven… Papenvoort, Pampa, Diepte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s